Your most precious possesion
deserves the best care.

Droes

De eerste veulens zijn inmiddels gespeend en naar de opfok gebracht. De komende tijd zullen er nog vele volgen en komen de jonge dieren van veel verschillende plekken bij elkaar. Het mengen van dieren van diverse plekken werkt ziektes in de hand en in dit geval specifiek droes. Deze ziekte wordt over gebracht via de bacterie Streptococcus Equi. Het verspreidt zich dan wel iets minder snel dan een virusinfectie, het is nog steeds een zeer besmettelijke ziekte. De droesbacterie kan wel een jaar lang overleven op plekken waar het vochtig is en de zon niet komt. De ziekte komt veel voor bij jonge dieren vanaf een maand of zes tot het vijfde levensjaar. Veulens zijn in de meeste gevallen beschermd door de biest van de moeder. Oudere paarden daarentegen hebben vaak al een (lichte) besmetting meegemaakt en hebben weerstand opgebouwd.

Hoe herken ik droes?

In eerste instantie wordt het paard sloom en krijgt het koorts. Na enkele dagen zal het gaan hoesten omdat de slijmvliezen in de neus en keel ontsteken. Daarbij ontstaat neusuitvloeiing wat eerst nog waterig is en later steeds pussiger wordt. Pas na ongeveer een week gaan de lymfeknopen in de keel ontsteken. Hier ontstaat een abces en door de daarbij gepaard gaande zwelling gaat het paard steeds moeilijker slikken. Bij ongeveer 1% van de getroffen paarden verspreidt de ontsteking zich naar de bloedbaan waarna geen behandeling meer mogelijk is en het paard zal sterven.

Het paard kan een maand tot wel drie maanden last hebben van deze aandoening.

Hoe behandel je droes?

Alleen in eerste instantie (wanneer de enige symptoom koorts is) is het zinvol om antibiotica te geven. Helaas is het dan vaak nog niet duidelijk dat het om droes gaat. Op het moment dat de lymfeknopen gaan ontsteken zullen alle alarmbellen gaan rinkelen. Vanaf dan is er niet veel anders te doen dan het paard te laten uitzieken. Onrijpe abcessen kan men versneld laten rijpen met warme kompressen en rijpende zalven. Een doorgebroken abces kan gespoeld worden met een desinfecterende oplossing. Belangrijk in deze fase zijn voldoende voedsel, water, rust en hygiëne.

Hoe voorkom je droes?

Droes kan voorkomen worden door een dubbele vaccinatie. De paarden kunnen dan nog wel ziek worden maar een stuk minder ernstig en ze scheiden geen bacteriën meer uit waardoor verspreiding niet meer mogelijk is. De basis vaccinatie moet twee keer gegeven worden met een tussenperiode van vier weken. Daarna moet deze ieder half jaar herhaald worden. Veulens kunnen vanaf 4 maanden gevaccineerd worden. Wanneer er droes heerst op stal is het belangrijk de zieke paarden apart te houden en alle paarden tweemaal daags te temperaturen. Op die manier kan er op tijd ingegrepen worden wanneer een paard ziek is.

Bron: De Graafschap Dierenartsen/ Faculteit voor Diergeneeskunde Utrecht

Droes © DigiShots