Your most precious possesion
deserves the best care.

West-Nijlkoorts

Recent kwam in het nieuws dat in Noord Holland een reiger gevonden was die besmet bleek met het West-Nijlvirus (WNV). In 2020 werd er voor het eerst WNV aangetroffen, in eerste instantie bij een wilde vogel, vervolgens bij mensen. Reden genoeg voor ons om een extra blog te maken met enkele feiten over dit relatief nieuwe virus.

West-Nijlkoorts wordt veroorzaakt door een virus en overgebracht door de beet van besmette muggen. Het virus komt overwegend voor bij vogels, echter mensen, paarden en kleine zoogdieren kunnen er ook ziek van worden. In 2000 werd WNV voor het eerst in Amerika vastgesteld en is inmiddels in Zuid-Europa geregeld opgedoken. Door de trekvogels en muggen die we in Nederland veel zien is het geen gek idee dat ook wij er hier vaker last van krijgen.

Verspreiding

Besmette vogels worden gebeten door muggen, die op hun beurt dragers van het virus worden. Als ze de winter overleven nemen ze het virus mee naar het volgende jaar. Daarnaast kunnen ze het doorgeven aan hun nageslacht. Een paard of mens kan besmet raken wanneer ze door een besmette mug gestoken worden. Anders dan bijvoorbeeld bij Corona kunnen mensen noch paarden het virus overdragen.

Symptomen

Gelukkig worden de meeste paarden (90%) niet ziek van de besmetting. Het grootste deel van de paarden die wel ziek worden krijgen griepachtige verschijnselen (koorts, sloomheid en gebrek aan eetlust). Een klein gedeelte kan koliekverschijnselen krijgen en in 30% van de ziektegevallen volgt een hersenvliesontsteking. Deze symptomen lijken erg op Rhino. Paarden worden slap, krijgen atactische verschijnselen, kunnen niet meer opstaan of gaan ernstig trillen. In hele heftige gevallen kan een paard blind worden.

Behandeling

Een bloedonderzoek toont aan of een paard met symptomen van WNV er daadwerkelijk aan leidt. Helaas bestaat er geen medicijn tegen het WNV en dient een paard met name ondersteunend behandeld te worden. Denk daarbij aan onstekingsremmers en pijnstillers. Indien paarden niet meer kunnen staan worden ze in singels gehangen en wordt er sondevoeding en water toegediend. Wanneer het paard onvoldoende opknapt en te veel lijdt zal euthanasie de enige oplossing zijn. Gelukkig knapt een groot deel van de paarden op en herstellen na 1 tot 6 maanden volledig. Paarden met lichte griepverschijnselen hertellen uit zichzelf.

Preventie

Gelukkig bestaat er een goed werkende vaccinatie tegen WNV. Deze bestaat uit een basisenting (twee keer vaccineren met 4-5 weken tussentijd) en een jaarlijkse herhaling. Eventueel kun je kiezen voor een boosterprik in juli of augustus (als er veel muggen zijn).

Daarnaast is het bestrijden van muggen belangrijk. Zowel voor jezelf als voor je paard. Probeer te voorkomen dat muggen zich kunnen voortplanten (denk aan stilstaand water waar ze graag hun eitjes in leggen), het doden van muggen en voorkomen dat je paard en jezelf geprikt worden (mugwerende middeltjes en dekens helpen over het algemeen goed bij paarden).